De Marinierskapel der Koninklijke Marine

De Marinierskapel der Koninklijke Marine is een van de 3 professionele harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht. Haar belangrijkste taak is om militaire ceremonies en ceremonies voor het Koninklijk Huis muzikaal te begeleiden. 

Daarnaast geeft de Marinierskapel concerten in binnen- en buitenland, bijvoorbeeld voor veteranen, educatieve- en benefietdoelen of op uitnodiging van jubilerende verenigingen en organisaties.

Concerten
De concerten bestaan ​​meestal uit 2 delen. Voor de pauze ligt de nadruk op symfonische blaasmuziek met solisten uit eigen gelederen. Na de pauze speelt de band in een bigbandopstelling en wisselen jazz, pop en entertainment elkaar af. Het korpsconcert in De Doelen in Rotterdam is één van de jaarlijkse hoogtepunten. De Marinierskapel der Koninklijke Marine heeft in vrijwel alle Europese landen opgetreden. Daarnaast in landen als Aruba, Curaçao, Japan, Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten.

Chef-dirigent
Arjan Tien is sinds maart 2017 chef-dirigent en artistiek directeur van de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Geschiedenis
Voordat de marine een eigen harmonieorkest had, waren er al muzikanten aan boord van schepen. Vanaf 1799 kregen scheepscommandanten officieel de bevoegdheid om muzikanten mee te laten varen. Ze vermaakten de bemanning tijdens lange zeereizen. Met toestemming van koning Willem III werd in 1864 de Stafmuziek van de Koninklijke Marine opgericht.

De Stafmuziek van de Koninklijke Marine werd na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog opgeheven. Na de bevrijding van Nederland meldden zich 18 oud-leden van de muziekstaf in Rotterdam. Op 1 augustus 1945 besloot de toenmalige minister van Marine opnieuw een muziekkorps op te richten. De officiële naam van dit muziekkorps werd de Marinierskapel van de Koninklijke Marine.

Te zien bij​

15

Jun

2024

Marinierskapel der Koninklijke Marine en diverse trombonesolisten

Klassiek, pop en jazz met trombonesolisten en marinierskapel.

Young Trombone Collective

Rotterdams Philharmonisch Orkest

TINASE