Trombonisten, dat zijn bijzondere mensen. Omdat het een instrument is waar je hard aan moet werken. Samen aan moet werken. En dat is het bijzondere. Trombonisten zoeken altijd naar verbindingen en hebben een open geest. Ook in orkesten vormen zij als collectief een solide basis. Het collectief is het hoogste goed voor trombonisten. Dat is precies het verschil met andere instrumentalisten… traditioneel de solisten.
Het resultaat is dat de opleiding tot trombonist niet alleen op het individu gericht is. Maar ook op het collectief. En er waren een aantal mensen in Rotterdam die dat goed begrepen hebben. Dat begon eind jaren tachtig, begin jaren negentig. Op het conservatorium kwam een bijzondere groep trombonisten samen… daar ging George Wiegel en later Ben van Dijk, Bart van Lier en Michel Becquet aan de slag met een unieke groep talenten. Samen begonnen ze met nieuwe initiatieven de trombone als instrument te promoten. En tussendoor, alsof dat heel normaal was, belandden de mannen op vooraanstaande posities in de Nederlandse orkesten en ensembles.
Het collectief heeft sinds 2001 een naam en heet het Nieuw Trombone Collectief. Dit is waar de ‘spirit’ van de echte trombonist schuilt. Samen het instrument verder ontwikkelen en samen talent inspireren. De hechte vriendengroep is op verschillende terreinen actief. Zij doen er alles aan om de trombone en haar muziek bekend te maken bij een zo breed mogelijk publiek. Met succes. Door hun ongekende passie en enthousiasme wonnen zij prijzen als de Elly Ameling Prijs en de ITA Award. Ook realiseerden ze mooie projecten zoals het internationale trombonefestival Slide Factory, het Young Trombone Collective, het eerbetoon aan Urbie Green, een eigen muziekuitgeverij, medewerking aan de tournee van de Amerikaan Sufjan Stevens, Bryce Dessner en Nico Muhly en een eigen App. Mede door de nauwe samenwerking met componisten komt het Nieuw Trombone Collectief tot verrassende combinaties van instrumenten, stijlen en speeltechnieken. Zonder het bestaande jazz-, moderne of klassieke repertoire uit het oog te verliezen.
Het combineren van drukke carrières bij het Nieuw Trombone Collectief is uiteraard een uitdaging. Maar ook hierin zijn ze creatief en helpen de mannen elkaar. Dit betekent dat zij minimaal twee keer per jaar bij elkaar komen voor bijzondere en inspirerende projecten in binnen- en buitenland. Geen enkel concert is voorspelbaar of hetzelfde, vooral de verrassing, creativiteit en vernieuwing: daar kun je op rekenen. Heb jij de kans om ze live te zien? Aarzel niet. Zorg ervoor dat je er bent!