Peter Moore

‘Moore getuigt van een welsprekendheid en nobelheid die je misschien voor onmogelijk had gehouden behalve door de menselijke stem’, aldus BBC Music Magazine. Zijn gevoeligheid voor expressie, beheersing van techniek en veelzijdigheid hebben Peter Moore tot een van de meest opwindende en gerespecteerde exponenten van de trombone van vandaag gemaakt.

Moore, geboren in Belfast en opgegroeid in Stalybridge, Greater Manchester, ging naar Chetham’s School of Music. Hij kreeg internationale aandacht in 2008 toen hij op 12-jarige leeftijd de jongste winnaar ooit werd van BBC Young Musician, waarmee hij een solocarrière op gang bracht die steeds sterker wordt. Sindsdien heeft hij door een druk schema opgetreden met enkele van de belangrijkste orkesten van Europa, waaronder de BBC, London en Lucerne Symphony Orchestra, BBC Concert Orchestra, BBC National Orchestra of Wales, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Polish Chamber Orchestra en Ulster Orchestra. Hij heeft ook recitals gegeven op enkele van de meest prestigieuze locaties en festivals ter wereld: het Amsterdamse Concertgebouw, de Keulse Philharmonie, de Hamburgse Elbphilharmonie, het Londense Barbican Centre en Wigmore Hall, het Spoleto Festival USA, de Weense Musikverein en de Tonhalle in Zürich, om er maar een paar te noemen. Ondertussen brachten tournees hem naar Australië, China, Japan, Zuid-Amerika en Zuid-Korea, en van 2015 tot 2017 was hij een BBC Radio 3 New Generation Artist.

Moore’s solorepertoire strekt zich uit van de vroege barok via romantische liedtranscripties tot hedendaagse werken. Hij is ook een trotse exponent van nieuwe muziek en heeft trombonewerken in première gebracht die voor hem zijn geschreven door Francisco Coll (Chanson et Bagatelle, 2016), Roxanna Panufnik (When You Appear, 2018) en Dani Howard (Trombone Concerto, 2021). In 2018 gaf hij ook de Britse première van het tromboneconcert van Sir James MacMillan met het London Symphony Orchestra.

Recente solo-hoogtepunten zijn onder meer de uitvoeringen in oktober van Takemitsu’s Fantasma Cantos II, gegeven met Sir Simon Rattle en het LSO in zowel Londen als Japan. Deze zomer maakte hij ook zijn BBC Proms-debuut – de eerste trombonesolist op het festival in bijna twintig jaar – met het uitvoeren van George Walkers Trombone Concerto met het Royal Philharmonic Orchestra. Het optreden werd alom geprezen: ‘Er zijn maar heel weinig spelers met de charismatische aanwezigheid en variatie in hun geluid … die de interesse kunnen vasthouden door middel van lange frasen zoals Moore altijd doet’, schreef The Arts Desk. The Times merkte Moore’s ‘hete lyriek’ op, terwijl de Telegraph bewonderde hoe hij ‘de elegantie van een ballroomdanser trouwde met de lyrische tederheid van een violist’.

Moore’s debuutalbum Life Force werd uitgebracht in juni 2018. De plaat, begeleid door James Baillieu, bevat een selectie liederen gearrangeerd voor trombone en piano, waaronder Fauré’s Après une rêve, Bruch’s Kol Nidrei en Brahms’ Vier ernste Gesänge, evenals werken die oorspronkelijk zijn geschreven voor trombone, zoals Arthur Pryor’s Thoughts of Love en Friedebald Gräfe’s Trombone Concerto. Het album kreeg een vijfsterrenrecensie van BBC Music Magazine, terwijl Gramophone Moore’s ‘oprechte sympathie’ en ‘lange, zorgvuldig geformuleerde regels’ prees.

Naast solist is Moore sinds 2014 ook lid van het LSO, eerst als co-principal trombone en vandaag de dag als solo trombone. Toen hij bij het orkest kwam, was hij de jongste speler ooit van het orkest. Hij combineert deze rol nu met taken als hoogleraar trombone aan de Royal Academy of Music.

Peter Moore is een Getzen International Artist en treedt op op de Getzen 4147IB.

Te zien bij​

15

Jun

2024

Galaconcert New Trombone Collective & friends

De mannen van het New Trombone Collective zorgen samen met internationale festival artiesten voor een feestelijke avond vol virtuositeit, humor en spektakel.

14

Jun

2024

Nympheas Quartet, Pelle van Esch en Peter Moore

Sasha Romero

Joseph Alessi

Polina Tarasenko